Garantili ikinci el araç ayrıcalığı sunan Tanoto2 ailesi olarak, sizler için hazırladığımız yazımızda plaka değiştirme işlemi nasıl yapılır sorusunun cevabını tüm detayları ile birlikte yanıtlayacağız.
Aynı zamanda 2.el araç alım satım dünyasının en merak edilen konularından konsinye satış üzerine hazırladığımız Konsinye Satış Ne Demek? 5 Maddede Konsinye Araç Satışı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Plaka Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Plaka, basit şekilde araçlara ait bir nevi kimlik numarasıdır. Plakadan araçlara ve araç sahiplerine dair tüm bilgiler ve plaka ile hasar kaydı sorgulama gibi uygulamalar ile araçların kaza ve hasar geçmişlerine dair bilinmesi gereken tüm detaylar öğrenilebilir. Tüm bu sebeplerden dolayı plaka değişimi sadece yasal başvurular sonucu gerçekleştirilmektedir.
Hasar görmüş, plakanın okunmasının mümkün olmadığı yıpranmış plakalara uygulanan plaka yenileme işlemi ile karıştırılmaması gereken plaka değiştirme, plakanızın şehir kodundan üzerindeki harf ve rakamlara kadar tamamen değiştirilmesi ile gerçekleşir. Peki plaka değiştirme ne gibi durumlarda yapılır?
Kendi başınıza boş olan bir plakayı tercih ederek yapamayacağınız plaka değiştirme için takip edilmesi gereken birçok yasal zorunluluk vardır. Kimileri için dışarıdan bakıldığında oldukça zor duran plaka değiştirme işlemi takip edilmesi gereken prosedürler bilindiği zaman oldukça kısa sürede hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Gelin adım adım plaka değiştirme işlemi nasıl yapılır bakalım.
2.El Araç Alırken Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?
- Öncelikle eğer 2.el bir araç satın aldıysanız noterde araç devir işlemlerini gerçekleştirirken notere “araç plakamı değiştirmek istiyorum” beyanında bulunmanız gerekmektedir.
- Talepte bulunduktan sonra noter sizden plaka değiştirme ücretini tahsil eder.
- Ücret tahsil edildikten ve devir işlemi tamamlandıktan sonra da yeni plaka numarası belirlenir, eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Devir işlemini ve plaka değiştirme talebini tamamladıktan sonra 1 ay içerisinde değişim talebinizi ikametinizin bulunduğu ilin Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne vermeniz gerekir. Burada sizden istenecek olan belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı ya da Yeni Kimlik Kartı (Üzerinde T.C. Kimlik Numarası yazmak zorundadır),
- Aracın eski trafik belgeleri ve plakası
- Zorunlu sigortaya ait poliçe
- Geçici tescil belgesi ya da noter satışı ile ilgili belgenin aslı ve fotokopisi
- Şoförler odasından alınan nakil dosyası
- MTV borcunun ödenmiş olduğuna dair belge.
- Tüm belgeleri eksiksiz şekilde Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne teslim ettikten sonra size yeni plakanızı almak için gerekli olan evraklar teslim edilir.
- Aldığınız evraklarla yine ikamet ettiğiniz adreste bulunan Şoförler Odası’na ya da Şoförler Odası tarafından yetki verilen plaka değiştirme kurumlarına başvurarak plaka değişim işlemlerinizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
İşte 2.el bir araç satın aldığınızda plaka değiştirme işlemi yapmak bu kadar basit. Eğer araç değişikliği yapıyorsanız ve plakanızı yeni aracınızda da kullanmak istiyorsanız yukarıda listelediğimiz adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. Peki ya halihazırda var olan aracınızın plakasını şehir değişikliğinden dolayı değiştirmek istiyorsanız ne yapmalısınız?
Şehir Değişikliğinden Dolayı Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak bulunduğunuz ilin Nüfus Müdürlüğünden ikametgah belgenizi almanız gerekmektedir.
- Daha sonra Vergi Dairesi’nden aracınızın vergi borcu olmadığını belirten belgeyi alabilirsiniz.
- Şoförler Odası’na başvurarak plaka değişim talebinizi içeren belge hazırlatarak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ne götürmeniz gerekmektedir.
- Randevu ile yapılan bu işlemler sonucunda talebiniz alınır ve Trafik Tescil Şubesi’nde size verilen plaka talep fişiniz ile yeni plakanızı teslim alabilirsiniz.
Keyfi Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?
Plakaların değişme sebebi her zaman 2.el araç satın alımı ya da şehir değişikliği olmaz. Zaman zaman çoğu kişi plakasının kendi istediği harflere ya da rakamlara sahip olmasını ister. Peki özellikle son yıllarda popüler hale gelen keyfi plaka değiştirme nasıl yapılır?
- Plakanızı değiştirmeye karar verdiyseniz öncelikle yeni plakanızın ne olması gerektiğini belirlemelisiniz. İçerisinde yer alan harf ve rakamların boşta olup olmadığını kontrol etmek için şehrinizde bulunan Trafik Müdürlüğüne giderek sorguda bulunabilirsiniz.
- Eğer istediğiniz plaka boşsa ayırtmak için ücretini ödemeli, makbuzunuzu almalısınız.
- Daha sonra notere başvuruda bulunarak plakanızı onaylatmalı ardından da Şoförler Odası’na giderek plakanızı bastırmalısınız.
- Teslim aldığınız yeni plakanızı aracınıza takarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Her türlü plaka değiştirme işlemini bu adımları izleyerek tamamlayabilirsiniz. Eğer aracınızın Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ya da geçerli bir muayenesi yoksa araç plakanızı hiçbir şekilde değiştiremeyeceğinizi de belirtelim. Bir diğer merak edilen konu olan plaka değişikliği ücreti ise 2022 yılında 457 TL’dir. Ayrıca yeni plaka basımı ücreti tek plaka için 80 çift plaka basımı için ise 160 TL’dir.
İkinci el araç ihtiyaçlarınıza güvenilir çözümler sunan Tanoto 2.el ailesi olarak hazırladığımız ve plaka değiştirme nasıl yapılır sorusunun cevabını aradığımız yazımızın sonuna geldik. Mecburi ya da keyfi yapılan plaka değişimlerinde izlenmesi gereken adımların neler olduğunu artık biliyorsunuz. Siz de bu adımları izleyerek araç plakanızı rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
Tanoto 2.el sunduğu her marka ve model araçlar ile 2.el araç ihtiyaçlarınızı en uygun şekilde karşılamanızı sağlıyor. Ayrıca satın alacağınız araçlar için Tanoto ekspertiz hizmeti de 2.el araç satın alımlarınız için en güvenilir hizmeti sizlere sunuyor.
Son olarak Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı okuyabilir, otomotiv dünyasına ait bilgilendirici içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.