Araba Bakımı Nasıl Yapılır? Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar?

Bu doğrultuda, arabanızın düzgün ve güvenli çalışması için periyodik bakımlarını aksatmamalısınız. Kontrolleri ve bakımı tamamlanmış olan araba ile trafikte bulunmanın rahatlığına sahip olmak için yaptırmanız gereken periyodik bakım hizmetini, birçok yetkili servisten alabilirsiniz.

Peki ama aracınızın bakımını ne zaman yaptırmanız gerekir? Periyodik araç bakımı neleri kapsar? Araba bakımı ile kesinlikle unutulmaması gereken detaylar nelerdir?

İkinci el araç alım satım sektörünün öncü firması Tanoto 2 olarak bu içeriğimizde aracınızın güncel değerini kaybetmemesi için kritik öneme sahip olan araba bakımı konusunda merak edilen soruları mercek altına alıyoruz.

Araba Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızın yaşı ne olursa olsun  onu en iyi kondisyonda tutabilmek için zorunlu olan araba bakımını olması gereken sıklıkta yapmanız büyük önem arz ediyor. Zorunlu araç bakım rutinleri sayesinde dayanıklı ve güvenli sürüş deneyimine sahip olur,  uzun vadede ortaya çıkabilecek maliyetleri de minimuma indirebilirsiniz. .
Periyodik araç bakımı konusuna geçmeden önce, arabanızın bakımını sağlamak için dikkate almanız gereken detayları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. Hava filtresinin temizliği
  2. Araç kaportasının bakımı
  3. Araç içi döşeme ve paspaslarının temizliği
  4. Lastik basınç kontrolü
  5. Uyarı ışıklarının kontrolü
  6. Motor yağı kontrolü
  7. Silecek sıvısı ve lastik temizliği kontrolü
  8. Akü seviye kontrolü
  9. Vantilatör kayışı kontrolü
  10. Jantların temizliği
  11. Farların temizliği ve kontrolü

Yukarıda sözünü etmiş olduğumuz maddeler, gündelik kullanımınızın getirmiş olduğu yıpranmalara ve deformelere karşı aracınızın aldığı hasarları en aza indirecektir.

Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar?

Profesyoneller tarafından yapılması gereken periyodik bakımın hangi kilometre aralıklarında yapılması arabaların markalarından modellerine kadar değişiklik gösterir. Hibrit ve benzinli araçlar her 15 bin kilometrede bakıma ihtiyaç duyarken, dizel araçlar ise 10-20 bin kilometre arasında periyodik bakım görmelilerdir.
Bu kilometrelere ulaştığınızda uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek olan periyodik araç bakımı, aracınızın uzun kullanımlara karşı dayanıklılığını artırmaya ve masraflı bozulmalara karşı önlem almanızı sağlar.
Filtrelerden radyatörlere, arabanızın birçok aksamının elden geçirildiği bu bakımlarda aracınızın doğru çalışmasını sağlayan parçalar kontrol edilir ve problem oluşturabileceği düşünülen parçalar değiştirilir.
İyi ama periyodik araç bakımı neleri kapsar? İşte yanıtı!

1. Hava Filtresi Değişimi

Her ne kadar temizliğini kendi başınıza yapabiliyor olsanız da   hava filtreleri uzun kullanımlar sonucunda  bir uzman tarafından değiştirilmelidir. Motorun yanma odasına giren havayı filtreleyen hava filtresi, istenmeyen parçaları motordan uzak tutabilmek için sıklıkla temizlenmeli ve periyodik bakımda gerekirse değiştirilmelidir.

 2. Polen Filtresi Değişimi

Zorlu hava koşullarında arabanızdaki en iyi dostunuz olan klimanın temiz ve düzgün çalışmasını sağlayan bu filtre, araba bakımı sırasında  değiştirilerek klimanızın daha  çalışmasını ve arabanızın içinde soluduğunuz havanın daha temiz olmasını sağlar.

3.Akü Bakımı

Arabanızın çalışması için varlığı mecburi olan akü, periyodik bakımda kontrol edilerek temizlenir. Kutup başı, bağlantı kabloları ve akü voltajı gibi birçok parçanın temizlenmesi ve kontrol edilmesiyle yapılan bu bakım kesinlikle bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.

4. Süspansiyon Bakımı

Bir arabanın mutlaka sahip olması gereken en önemli özellik  sürücüsüne güçlü bir yol tutuşu sunmasıdır. Yollarda karşılaşabileceğiniz engebelere karşı araç hakimiyeti sağlayan süspansiyon, bakımı aksatılmaması gereken sistemlerdendir.  Amortisör, askı sistemleri, denge çubukları gibi parçaların bakımı ve gerekirse değişimi aracınızın seyir halinde bir sıkıntıyla karşılaşmaması için periyodik bakımda yapılmalıdır.

5.Lastik Bakımı

Sürüşün en önemli unsurlarından olan lastik, asla göz ardı edilmemesi gereken bir araba parçasıdır. Arabanızın verdiği tepkilerden yol tutuşuna kadar çoğu faktörü etkilemesiyle asla hafife alınacak bir konu değildir.
Aracınızın kullanma kılavuzunda bulunan ebatlarda lastik kullanıyor olmanıza kesinlikle dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız mevsime göre diş derinliği uygun olan lastiği seçmeli ve basıncını her zaman kontrol ettirmelisiniz. Aracınızdaki ikaz ışıklarında lastik uyarısı yandığı zaman uzmanlara başvurmalı ve periyodik bakımlarda  lastiklerinizin durumunu kontrol ettirmelisiniz.

6.Rot Balans Ayarı

Rot ve balans aracın dengede kalmasını sağlayan iki aksamdır. Balans tekerlerin rot ise direksiyon ve tekerlekler arasındaki doğruluğu sağlar. Mevsimsel lastik değişimi sırasında  mutlaka rot balans ayarınızı da kontrol ettirmeniz gerekir.
Yol tutuşunuzda hissettiğiniz herhangi bir sapmanın ardından servise götürüp baktırmanız gereken bu ayarı, periyodik bakımınızda kontrol ettirmeniz bir sıkıntı ile karşılaşmamanıza katkı sağlar.

7.Motor Bakımı

Araba bakımı denince akla ilk gelen parça olan motor, aracınızın en önemli aksamıdır. Kesinlikle iyi bir ustanın elinde yapılması gereken motor bakımı, motorun sahip olduğu birçok farklı parçadan dolayı detaylı biçimde uygulanan  işlemlerden biridir.. Motorun yüksek bir performans sunması ve  uzun yollar için dayanıklı hale gelmesi için motor bakımı asla atlanmamalı ve doğru zamanda işinin ehli profesyoneller tarafından yapılmalıdır.

8.Fren - Balata Bakımı

Araçlarda güven hissi neredeyse tamamen freninizin size verdiği hisse bağlıdır. Güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz olan fren sağlığı, sadece sizi değil trafiğe çıktığınızda herkesi ilgilendirir.

Hissettiğiniz en ufak bir problemde dahi bir servise göstermeniz gereken fren sistemi, bir aracın en önemli güvenlik unsurudur. Her ürün gibi bir kullanım süresi olduğunu unutmadan günlük kullanımınızda karşılaşacağınız problemler ufak da olsa mutlaka yetkili servise başvurup kontrol ettirmelisiniz.

Sizler için bu yazımızda periyodik araba bakımı konusunu ele aldık ve aracınızın ömrünü uzatabilmek  için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıraladık..

Özetleyecek olursak arabanızın kilometresi periyodik bakım aralığına geldiğinde araç bakımını ihmal etmemelisiniz. Öye yandan, listelediğimiz araç aksamlarından herhangi biriyle ilgili problem yaşadığınızda da yetkili servislere başvurmanız gerektiğinin altını çizelim.

Otomobilinizden en yüksek verim ve sürüş deneyimini almanız için mecburi olan bu bakımlar daha önce belirttiğimiz aralıklarla yapılmazsa sürüşünüzün kötü bir tecrübeye dönmesinin yanı sıra, daha yüksek maliyetli sonuçlar doğurabilir. Zamanında yapılan bakımlarla aracınızın ömrünü uzatır, maddi ve manevi kötü sonuçlarla karşılaşma riskini en aza indirirsiniz.
İkinci el araç ihtiyaçlarınıza güvenilir çözümler sunan Tanoto 2 ailesi olarak araba bakımı hakkındaki merak edilenlere yanıt aradığımız yazımızla aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık.

Blog sayfamızı ziyaret ederek,ikinci el araç dünyasına dair merak ettiğiniz sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz. İkinci el araç satın almak istiyorsanız aradığınız her marka ve model aracı Tanoto 2'de bulabilirsiniz. Aynı zamanda satın alacağınız araçlar için Tanoto ekspertiz hizmetinden de yararlanabilirsiniz.