Motor Yenileme (Rektefiye) Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Motor Yenileme (Rektefiye) Nedir?

Araçta motora yapılan bakım ve yenileme işlemine rektefiye yani motor yenileme işlemi adı verilir. Aracın aşırı ısınması, motorun zamanla aşınması nedeniyle motor yenileme işlemi yapılır. Rektifiye işleminin temel amacı motor performans kayıplarının önlenmesidir. Motor verimini düşüren temel parçalar rektifiye işlemi ile standart haline getirilir. 

Motor Yenileme Neden Yapılır?

Araçta yer alan motor ve parçaları devamlı olarak yüksek ısılara çıkıp basınca maruz kaldığında çeşitli problemlere sebebiyet verebilmektedir. Motor yenileme (rektefiye) işlemi araçta motor yataklarının aşınmış olması ve piston halkalarının iyi oturmaması sebebiyle yapılmaktadır. Pistonlar hasar aldığı zaman yağ yakabilir ve budurum motor yenileme yapılmasının bir sebebi olabilmektedir. Ayrıca, zamanla aşınmış olan motorların verimliliği düşer ve motor yenilenmesi gerekir. 

Motor Yenileme Nasıl Yapılır?

Motor yenileme işleminin nasıl yapıldığı sorusu çoğu araç sürücüsünün merak ettiği bir konudur. Motor yenileme, bir başka adıyla rektefiye, işlemi için otomobil marka ve modeline göre aracın parçalarının durumları tek tek incelenmelidir. Araçta yer alan parçalar sökülür ve durumları analiz edilir. Araç parçalarının incelenmesini takiben aracın motor yağı boşaltılır, motorun bağlı olduğu diğer parçalarla bağlantısı kesilir. Ardından, motor bloğu motor yağından çıkartılarak düz bir zemine sabitlenir. 

Genellikle motorun yenilenmesi sürecinde, önce pistonlar ve silindirler kontrol edilir ve gerekirse yenilenir. Ardından manifold, silindir kapağı gibi parçalar incelenir ve gereken onarımlar yapılır. Parçalar temizlenir ve kurutulur. Hasarlı parçalar tespit edilir ve tamir edilir. Bu süreçte veya sonrasında honlama işlemi gerçekleştirilir ve parçalar tekrar monte edilerek rektifiye işlemi tamamlanır.

Motoru Yenilenmiş Araç Alınır Mı?

Araçlarda motorların kullanıma bağlı olarak zamanla aşınması ve yenilenme ihtiyacı kaçınılmazdır. Ancak motorda meydana gelen arızaların temel sebebi sadece kullanıma bağlı olarak değil, arabanın yaşına da ve birden fazla sebebe bağlıdır. Araçta motor değişim işlemi standarta bağlı olarak yapıldığında, bir garanti karşılığında yerine getirildiğinde, motorun veya parçalarının normal seviyelere getirilmesi sağlanmış olur.

Özellikle ikinci el araç alımları için motoru yenilenmiş aracı almak kafa karıştırıcı bir hale gelmektedir.Örneğin motoru yenilenmiş ve kilometresi düşük araçlar için kullanıcılar oldukça kararsız kalmaktadır. İşinde uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen motor değişim işlemi, yapılan işlemin doğruluğundan ve güvenilirliğinden emin olunduğu takdirde satın alınabilir. Kullanıcılar araç alım esnasında daha da emin olmak için oto ekspertizlerden destek almalıdır. Oto ekspertizlerce sağlanan bilgiler doğrultusunda satın alım kararı verilmelidir. 

Motoru Rektefiye Edilmiş Araç Nasıl Anlaşılır?

Motoru rektefiye edilmiş aracı anlamak oldukça kolaydır. Aracı bir oto servisine götürüp, motor ustasının incelemelerine sunduğunuzda kolaylıkla motorun yenilenme durumu anlaşılacaktır. Eğer ikinci el satın alma aşamasındaysanız da, rektefiye işlemi ekspertiz raporlarında kullanıcılara sunulmaktadır. 

Motor Yenileme Ne Zaman Yapılmalıdır?

Motor rektefiye işlemi öncesinde, benzinli araçlar için genellikle ortalama 500.000 kilometrelik bir kullanım süresi öngörülür. Bu süre dizel araçlar için 600.000 kilometreye kadar uzatılabilir. Dizel araçlar için belirlenen bu sürenin sonunda, motor rektefiye işlemine tabi tutulur. Bu işlem sayesinde aracın motoru daha yüksek performans ve uzun ömür sağlayacak şekilde yenilenir.

Rektifiye işlemi için yetkili bir servisten hizmet almak önemlidir. Bu işlemi gerçekleştirecek kişinin uzmanlık sahibi olması ve kullanılan ekipmanın kaliteli olması gereklidir.

Motor Yenileme İşlemi Kaç Gün Sürer?

Araçlarda motor yenileme işlemi, rektefiye işleminin yapılacağı oto servislerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Motor yenileme esnasında, motorun parçalarına yapılacak işlemler uzun süreli ve adım adım sürdürülmesi gereken işlemlerdir. Ortalama olarak rektefiye işleminin süresi de 3-7 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir. 

Motor Yenileme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Motor rektefiye olduktan sonra kaç km gider?

Araç motor özellikleri, aracın markasına, modeline ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple motor yenileme işlemi sonrasında aracın kaç km gideceği, ne kadar uzun ömürlü kullanılabileceği gibi hususlar değişkenlik gösterebilmektedir.

Motor rektefiye işlemi yapmak sağlıklı mı?

Motor rektefiye işlemi, uzun işlem basamaklarından ve adım adım ilerleyen süreçlerden oluşur. Motor yenileme işlemi titizlikle ve işinde uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bahsedildiği üzere motor yenileme işlemi titizlikle ve işinde uzman kişiler tarafından yapıldığı durumda gayet sağlıklı hatta aracın ömrünü uzatan, performansını iyileştiren bir işlemdir. 

Motor yenileme işlemi, aracın motorunun ve parçalarının yenilenmesiyle gerçekleşir ve motorun ömrünü uzatır. Yetkili bir servis tarafından yapılan bu işlem, aracın performansını artırır ve güvenliği sağlar. Dolayısıyla, motorun yenilenmesi gerektiği durumlarda, uzman bir servisten destek alarak, aracınızın uzun ömürlü ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.