İsofix Nedir? Ne İşe Yarar?

İsofix Nedir?

Araç kullanan ailelerin çocuklarını güvende tutmak ve araç içi güvenliği sağlamak için tercih ettikleri montaj sistemi "Isofix" olarak adlandırılır. Isofix özellikli oto koltuklar sayesinde çocuk sahibi aileler sürüşlerini daha güvenli ve rahat bir şekilde gerçekleştirebilirler. Bu özel koltuklar, çocukları emniyet altına alırken aynı zamanda ailelerin içini de ferahlatır. Isofix özellikli oto koltukları tercih eden aileler, araç seçimlerinde bu özelliği aramayı sıkça tercih ederler.

İsofix Ne İşe Yarar?

Araç içinde bulunan emniyet kemerlerinin bebekler ve küçük çocuklar için uygun olmayan ölçü standartları nedeniyle, Isofix oto koltukları 12 yaş altı çocukların güvenliği için mükemmel bir seçenek sunar. Isofix montajı yapılmış oto koltukları tercih eden bebek ve küçük çocuklu aileler, temelde araç içi güvenliği sağlarlar. Bu özel koltuklar, çocukların güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlar ve aynı zamanda ebeveynlerin de içini rahatlatır. Bu nedenle Isofix oto koltukları, bebek ve küçük çocuklu aileler için vazgeçilmez bir tercih haline gelmiştir.

Araçta İsofix Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde çoğu araçta isofix bağlantısı bulunmaktadır. fakat, her araç içerisinde isofix bulunmayabilir. Bundan dolayı ikinci el araç alırken isofix olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Araç içi isofix olup olmadığını anlamak oldukça basittir ve araç seçiminizi yaparken belirleyici bir etmen olabilmektedir. Sıfır araçta İsofix’in var olduğunu anlamak için direkt araç özelliklerine bakılarak anlaşılabilmektedir. Araç içerisinde de arka koltuklarda sırt dayama ve oturma minderinin birleştiği noktaya bakmak yeterli olacaktır. Tam bu noktada isofix logosunu veya direkt parçayı görebilirsiniz.

Araçta İsofix Yoksa Ne Yapılmalı?

İsofix oto koltuğu sistemi olmayan araçlar için akıllara gelen sorulardan bir tanesi araç içi isofix montajı ile oto koltuğu eklemesi nasıl yapılırdır. Araç marka ve modellerine bağlı olarak, bazı araçlarda eğer isofix aparatı üretilmişse yetkili servislerden isofix oto koltuk sistemi kurulumu için talepte bulunmak mümkündür. Eğer böyle bir durum söz konusu değil ise, çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile sabitlemek gerekmektedir. Bu işlem, tam olarak güvenliği sağlayamayabilir. Bu sebeple son yıllarda üretilen tüm araçlarda isofix bağlantısı zorunlu hale getirilmiştir. Eğer araç tercihinizi model yılına göre tercih ederseniz, çoğunlukla araç içerisinde araç içi isofix bağlantısı hazır olacaktır. yapmanız gereken tek şey ise isofix oto koltuğu takmak olacaktır. 

İsofix Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

Çocuk koltuklarını araca isofix ile bağlamak oldukça güvenli pratik ve hızlı bir işlemdir. Yapılması gereken ilk işlem isofix bebek koltuğunu araca doğru bir şekilde yerleştirmektir. Daha sonra çocuk koltuğunu yerleştirmiş olduğunuz oto koltuğunun isofix aparatını aracın isofix kancalarına takılmalıdır. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ise çocuk koltuğu yandaki mandallardan çekerek geriye yaslanmalıdır. İsofix oto koltuğunun doğru takıldığına emin olmak için ise işlem esnasında çıkacak olan ses dinlenebilir. Bu adımları takip ederek, çocuk sahibi olan tüm aileler çocuklarının güvenliği için isofix sistemi sayesinde oto koltuklarını güvenle kullanabilirler. 

Sonuç olarak, İsofix oto koltukları, çocukların araç içinde güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlayan önemli bir güvenlik önlemidir. Bu sistem sayesinde çocuk koltuları daha güvenli, pratik ve hızlı bir şekilde araca monte edilebilerek ebeveynler içi rahat bir şekilde sürüş deneyimi yaşayabilirler. Hem çocukların güvende olması hem de ailelerin rahatlığı için isofix oto koltukları oldukça önemlidir. Araç seçimi yaparken Isofix özelliğine dikkat etmek, çocuk güvenliği açısından aranan öncelikli özellikler içerisinde yer almalıdır. Aileler için çocuklarının güvenliği her şeyden önemlidir. İkinci el araç alırken ekspertiz uzmanına araçtaki koltukların isofix uyumlu olup olmadığını sorarak destek alabileceğinizi de unutmayın