Direksiyon Neden Sertleşir? Direksiyon Sertleşmesi Çözümleri

Direksiyon Neden Sertleşir?

Direksiyon sertleşmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve sürüş güvenliği açısından ciddi bir durum olabilir. Genellikle aracın direksiyon sisteminde bir sorun olduğunun işaretidir. Direksiyonun sertleşmesine neden olabilecek bazı yaygın sebepler şunlardır:

  1. Düşük Hidrolik Direksiyon Yağı: Hidrolik direksiyon sistemine sahip araçlarda, direksiyon yağı seviyesinin azalması, direksiyonun sertleşmesine nedenlerden bir tanesidir. 
  2. Arızalı Direksiyon Pompası: Direksiyon pompasının bozulması veya işlevini tam olarak yerine getirememesi de direksiyonun sertleşmesine yol açar.
  3. Aracın Lastik Basıncı: Düşük lastik basıncı, direksiyonun sertleşmesine neden olabilir, özellikle düşük hızda manevra yaparken.
  4. Aşınmış veya Bozulmuş Direksiyon Mafsalları: Direksiyon sistemi parçalarının aşınması veya arızalanması, direksiyonun düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Hidrolik Direksiyon Neden Sertleşir?

Hidrolik direksiyon sistemleri, dönüş esnasında sürücüye hidrolik basıncını kullanarak destek olmak üzere tasarlanmış, araçlardaki yaygın sistemlerden biridir ve bu sistemdeki sorunlar direksiyon sertleşmesine yol açabilir. Sistem sıvısı veya pompadan kaynaklı olabilecek direksiyon arızalarına yol açabilmektedir. Bu sebepten dolayı direksiyon sertleşmesi yaşanır. Hidrolik direksiyonun sertleşmesindeki temel sebepler aşağıda sıralanmıştır. 

  1. Hidrolik Yağ Eksikliği: Hidrolik sistemde yer alan sıvı miktarı düşük kaldığında, direksiyon pompasının oluşturduğu basınç miktarı da azalarak ani direksiyon sertleşmesi yaşanmaktadır. 
  2. Pompa Arızası: Hidrolik direksiyon pompasının uzun süre kullanılması ve yıpranmasına bağlı olarak sıvı basıncı azalabilir ve bu sebeple direksiyon sertleşmesi meydana gelir. 
  3. Tıkanmış Hidrolik Filtre: Hidrolik sıvının geçtiği filtre tıkanırsa, sıvının dolaşımı engellenir ve bu da direksiyonun sertleşmesine sebep olabilir.

Elektrikli Direksiyon Neden Sertleşir?

Elektrikli direksiyon sistemi, yeni nesil bir direksiyon sistemidir. elektrikli direksiyon aracın hızı ile doğru orantılı çalışarak yardımcı bir güç sistemi oluşturur. Elektrik arızasından kaynaklanan motor ve elektrikli bileşenlerde oluşan bir sorun direksiyon sertleşmesine yol açabilmektedir. Ya da sistem bileşenlerin kullanıma bağlı aşınması sebebiyle genel olarak sistem arıza oluşturur ve direksiyonda sertleşme meydana gelir. 

Direksiyon Neden Sertleşir

Mekanik Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Mekanik direksiyonlar, daha eski araçlarda bulunan bir sistemdir ve mekanik direksiyon sistemlerine sahip direksiyonların sertleşmesi genellikle fiziksel aşınmalardan kaynaklanabilmektedir. Direksiyon dişli kutusunda aşınma veya yağlama yetersizliği, direksiyonun zor dönmesine neden olabilir. Bunun dışında direksiyon mafsallarının aşınması, direksiyon hareketini kısıtlar ve sertleşmesine yol açar. Uzun dönem araç kiralama ve filo kiralama süreçlerinde, bu tür mekanik sorunların önlenmesi için düzenli bakım ve kontrol yapılması kritik öneme sahiptir.

Direksiyon Sertleşmesi Çözümleri Nelerdir?

Direksiyon sertleşmesi sorununu çözmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  1. Hidrolik Yağ Seviyesini Kontrol Edin: Hidrolik direksiyonlu araçlarda ilk olarak sıvı seviyesini kontrol edin. Eksikse uygun direksiyon yağı eklenmelidir.
  2. Lastik Basınçlarını Ayarlayın: Lastiklerin hava basıncı düşükse, basınç ayarlaması yaparak direksiyonun daha rahat hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Direksiyon Pompasını Kontrol Ettirin: Eğer hidrolik pompası arızalıysa, değiştirilmesi veya tamir edilmesi gerekebilir.
  4. Dişli Kutusunu Yağlayın: Mekanik direksiyon sistemlerinde, aşınmış dişli kutusunu yağlamak veya değiştirmek gerekebilir.

Seyir Halinde Direksiyon Sertleşmesi Çözümü Nedir?

Seyir halinde meydana gelen direksiyon sertleşmesi yaşandığında güvenliğiniz için öncelikle aracı güvenli bir yere çekerek direksiyon yağ seviyesi ve lastik basınçları kontrol edilmelidir. Eğer büyük bir problemle karşı karşıya kaldıysanız, profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Filo kiralama gibi ile uzun bir yolculuk planlıyorsanız yola çıkmadan önce bu kontrolleri yapmanız oldukça önemlidir.

Dönüşlerde Direksiyon Sertleşmesi Çözümü Nedir?

Dönüş esnasında direksiyonun ani sertleşmesi durumu, birçok araç sürücüsü için panik durumuna dönüşebilir. Bu tip durumlar yaşandığında mafsalların aşınmış olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Ayrıca düşük lastik basıncından kaynaklı olarak da direksiyon sertleşmesi meydana gelebilmektedir. Uzman bir yardım alarak direksiyon sisteminin ve olası sertleşme sebeplerinin iyi araştırılması gerekebilir. 

Ani Direksiyon Sertleşmesi Halinde Ne Yapılmalıdır?

Ani direksiyon sertleşmesi genellikle elektrikli direksiyon sistemine sahip olan araçlarda meydana gelebilmektedir. Bu tip durumda aracın uygun bir yerde kontağı kapatılmalı biraz beklenerek yeniden araç çalıştırılmalıdır. Aracı yeniden çalıştırdığınızda direksiyonda meydana gelen sertleşmede bir değişiklik olmuyorsa, uzman bir yardım almanız gerekebilir. 

Özetle direksiyon sertleşmesinin sebebini anlamak için direksiyon sistemine hakim olmak ve kullanmakta olduğunuz aracın direksiyon sistemine bağlı olarak ortaya çıkan sorunun kaynağını ve çözümünü anlamanız gerekmektedir. Direksiyon sertleşmesi sürüş güvenliğini tehlikeye atan ciddi bir problemdir ve aracın kontrolünü zorlaştırabilir. Bu nedenle, direksiyon sertleşmesi durumunda vakit kaybetmeden sorunun kaynağını tespit edip çözüme kavuşturmak büyük önem taşır. Direksiyon yağ seviyesi, lastik hava basıncı gibi basit kontroller yapılabileceği gibi, daha büyük mekanik veya elektriksel sorunlar için uzman yardımı almak da gerekebilir. Erken müdahale, daha büyük arızaların önüne geçmek ve güvenli sürüşü sağlamak adına kritik bir rol oynar.