Buji Nedir? Ne İşe Yarar?

Arızalı ya da sağlıklı olmayan bujiler motor çalışma performansını düşürür ve yakıt harcamasını olumsuz etkileyebilir. Özellikle ikinci el araç seçeneklerini değerlendirirken aracın bujilerinin durumunu da değerlendirmek önem arz etmektedir. Bujilerin sağlıklı çalışmadığını anlamanın çok çeşitli yolları vardır ama önce bujilerin çalışma mekanizmasını anlamak ve arıza tespiti yapabilmek her araç sahibinin bilmesi gereken unsurlardır.

Buji Nedir ve Nasıl Çalışır?

Buji, içten yanmalı motorların ateşlenme sisteminde yer alan önemli bir parçadır. En temel tanımıyla Buji, motorun silindirlerindeki hava-yakıt karışımını ateşlemek için elektrik kıvılcımı üreten bir parçadır. Bu kıvılcım, yakıtın yanmasını başlatır ve motorun çalışmasını sağlar. Yani bu küçük parçalar aslında motorun çalışmasında önemli rol oynarlar ve arızası önemli sonuçları beraberinde getirebilir.

Buji yalnızca benzinli motora sahip araçlarda yer almaktadır. Dizel araçlarda yer almama sebebi, dizel araç motorlarının çalışma sistemindeki önemli bir farklılık olan hava-yakıt karışımının sıkıştırma yöntemi ile çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Buji Ne İşe Yarar?

Buji ne işe yarar? sorusunun cevabı oldukça basit ve önemlidir. Bujiler otomobil motorunuzun çalışması için en temel parçalardır. Benzinli araçlar özelinde, yakıt-hava karışımın ateşlenmesi ile yanma işlemini başlatırlar ve araç motorunuzun düzgün çalışmasını sağlarlar.

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?

Her araç kullanıcısı için bujinin arızalı olduğunu anlamanın temel yolları vardır. Bujiler benzinli araç motorlarının temel bileşenidir ve arızalı olduğunda bujide meydana gelen bu arızalanma aracın diğer parçalarını da olumsuz etkileyerek büyük problemlere yol açabilmektedir. Buji arızaları, aracın ekspertiz kontrollerinde veya servis bakımı esnasında da anlaşılmaktadır. Ancak ilk başta sürücünün problemi tanımlaması oldukça önemlidir.

İlk ve en önemli buji arıza göstergesi, bujide arızalanma olduğunda bujiler yanlış zamanda ateşlenme yaparlar ve otomobilde tekleme ya da sarsıntıya neden olurlar. Yani otomobiliniz zorlanarak hareket eder.

Aracın çalışmaması ya da geç çalışması buji arızasının göstergesi olabilir. Marşa basıldığında bir zorlanma yaşanıyor ise bu bujilerin arızasının habercisi olabilir veya aracınız çalışmıyorsa bunun da en temel sebebi buji olabilir.

Bir diğer buji arıza belirtisi olarak yakıt tüketimindeki artışlar göz önüne alınmalıdır. Yakıt tüketim artışı çoğu zaman doğrudan buji ile ilişkilendirilmese de araç sahipleri gözle görülür yakıt tüketim artışlarını ve araç performansındaki düşüşleri buji arızası ile ilişkilendirebilir.

Buji Neden Arızalanır?

Bujilerin arıza sebepleri içerisinde birçok faktör yer alabilir.

Öncelikle bujiler yağlanma yapmış olabilir ve bu yağlanma motorun yanma odasına fazla yağ girmesinden kaynaklı bujilerde meydana gelen kıvılcımın normalin altında gerçekleşmesi ile performans düşüşüne sebep olabilirler.

Bir diğer sebep motor çalışma mekanizmasında yer alan buji elektrotların birbirine kaynamasından ve yabancı madde birikiminden kaynaklı zamansız ateşlemeden kaynaklı olabilir.
Bujiniz çatlama yapmış olmasından kaynaklı hasar görmesi de buji arızası sebepleri içinde yer alabilir.

Buji arızaları motor sağlığı ve çalışma performansını olumsuz etkiler bu yüzden arızanın kaynaklarını anlamak oldukça önemlidir.

Buji Ne Zaman Değişir?

Otomobillerde bulunan bujiler diğer araç parçalarında olduğu gibi zamanla yıpranma yaparlar ve yenilenmeleri gerekebilir. Öncelikle bujilerin motor performansı açısından düzenli kontrolleri yapılmalı, buji temizlik ve bakımı ihmal edilmemelidir. Bujilerin net olarak yenilenme zamanını belirtmek mümkün değildir. Bujiler aracınızın düzenli bakımları esnasında ya da arıza belirtisi olarak tespit edildiğinde değişim gerektirebilir. Önemli olan buji temizliğinizi aksatmamanız ve düzenli motor performansının kontrollerinin sağlanmış olmasıdır.

Bujiler araç parçaları içinde en önemli materyallerdir, bujilerin çalışmaması diğer araç parçalarını da doğrudan etkileyebilir, yakıt tüketimini oldukça arttırabilir, aracınızın motor performansını düşürebilir ve dahası aracınızın motorunu tamamen çalıştırmayabilir. Tüm bu sebepler göz önüne alınarak bujilerin çalışma mekanizmasını anlamış olmak, arızaları düzenli araç kullanıcısı olarak fark edebilmek ve buji bakım, temizliğini aksatmamak oldukça önemlidir.