Araçlarda Tramer Ne Demek? Tramer (Hasar) Kaydı Olan Araç Alınır mı?

Araçların sigorta işlemlerinden kaza ve hasar kayıtlarına birçok bilginin kolay bir şekilde elde edilebildiği tramer kaydı, detaylı bir inceleme yaparak 2.el araç alışverişlerini daha emin bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor.

Garantili ikinci el araç ayrıcalığı sunan Tanoto 2.el ailesi olarak hazırladığımız bu yazımızda, araçlarda tramer ne demek sorusunu yanıtlarken güvenilir ikinci el araç alışverişi için dikkat etmeniz gereken unsurların neler olduğundan bahsedeceğiz.

Aynı zamanda Araçlarda Ağır Hasar Kaydı Ne Demektir? başlıklı içeriğimiz okuyarak tramer kaydında ağır hasar kaydı bulunan araçların neyi ifade ettiğini öğrenebilirsiniz.

Araçlarda Tramer Ne Demek?

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin kısaltması olan tramer, trafiğe çıkmış olan tüm araçların sigorta bilgilerinin yer aldığı bir veri depolama alanı anlamına geliyor. Satın almadan önce yapılan sorgulama sayesinde araçların kaza, hasar bilgilerinin öğrenilmesi ile birlikte güvenli bir alışveriş deneyimi sunuluyor.

Aracın ağır hasar kaydı bulunup bulunmadığının öğrenilmesinin yanı sıra tramer kaydı sayesinde kusur oranı ve poliçe bitiş tarihi gibi detaylara da erişilebiliyor. Tramer kaydı sorgulama sayesinde aşağıdaki bilgilerin tamamı öğrenilebiliyor:

  • Kasko poliçesi
  • Trafik poliçesi
  • Araç hasar kaydı
  • Kusur oranı
  • Araçta meydana gelen hasarın maddi karşılığı

Araçlarda tramer ne demek sorusunun yanıtını verdiğimize göre artık tramer kaydının nasıl sorgulabileceğini ve hasar kaydı olan araçlar satın alınırken neler yapılması gerektiğinden bahsedebiliriz.

Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Tramer kaydı ile ilgili bir diğer merak edilen unsur olan tramer kaydı sorgulama işlemi de oldukça basit ve hızlı şekilde yapılabiliyor. Tramer kaydı sorgulama için birçok farklı yöntem bulunuyor. Sorgulamalar ister online olarak ister çağrı veya SMS yolu ile gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede satın alınmak istenen aracın geçmiş dönemlere ait tüm bilgilerine rahatlıkla ulaşılıyor. Tramer kaydı sorgulamanın başlıca yöntemleri şunlardır:

E-Devlet Aracılığı ile Tramer Kaydı Sorgulama

Kendi aracının tramer kaydını sorgulamak isteyenler bu işlemi e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki e-Hizmetler butonuna tıklayarak Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümüne giriliyor. Ardından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin sunduğu online hizmetler arasından Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranına tıklanıyor ve plaka numarasını girerek tramer kaydı bilgilerine erişiliyor.

SMS ile Tramer Kaydı Sorgulama

İkinci el otomobil alışverişinde tramer kaydı sorgulama için en çok tercih edilen yöntem olan SMS ile sorgulama, saniyeler içinde dilediğiniz aracın hasar bilgilerini öğrenmenizi sağlıyor. Tüm operatörlerin sağladığı bu hizmeti kullanmak için, sorgulamak istediğiniz aracın plakasını boşluksuz olarak 5664’e SMS olarak atmanız yeterli oluyor.

Şasi numarası ile hasar sorgulaması yapmak için de 5664’e “HASAR boşluk S boşluk ŞASİ NO” yazarak SMS atmanız gerekiyor. SMS sorgulaması ile öğrenebileceğiz bilgiler sadece hasar bilgileri ile sınırlı kalmıyor. Araçta hangi parçaların değiştiğini öğrenmek için “PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ”, aracın trafiğe çıkış tarihinden kasko durumuna, plaka değişiminden son sahiplik süresine, diğer tüm detaylı bilgiler için de “DETAY boşluk ARAÇ PLAKASI” yazarak SMS atmanız yeterli oluyor.

SMS sorgulama sayesinde aracın kayıt altında bulunan tüm bilgilerine saniyeler içerisinde ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede ikinci el alışverişlerinizde en doğru tercihi yaptığınızdan emin olabiliyorsunuz. Araçlarda tramer ne demek sorusunun yanıtını verdik. Peki tramer kaydı olan araç alınır mı, nelere dikkat edilmeli gelin bir de bu soruların yanıtını verelim.

Tramer Kaydı Olan Araç Alınır Mı?

Yazımızda da belirttiğimiz gibi tramer kaydı sorgulama sayesinde araçların geçmişte karıştığı kazalar ve hasar kayıtları en ince ayrıntısına kadar öğreniliyor. İkinci el araç alışverişlerinde bir nevi güvence anlamına gelen tramer kaydı sorgulama sırasında satın alınmak istenen araçların yüksek maliyete sahip kazalara karıştığı görülebiliyor.

Bu noktada genel kanı yüksek hasarlı kazalara karışmış olan araçların tercih edilmemesi gerektiği yönünde oluyor. Birçok kişi araçların bu kazadan sonra ne kadar iyi tamir edilmiş olsalarda orjinal hallerine dönmeyeceğini düşünüyor. Özellikle dikkat edilen nokta olan hava yastığı açmak, geçirilen kazanın yüksek şiddette olduğu ön yargısını düşündürtüyor. Fakat unutulmaması gereken nokta hava yastığının açılmasının aracın güvenlik mekanizmasının doğru çalıştığını gösteriyor olduğudur.

Otomobilin tamiri, işini doğru ve güvenilir yapan yetkili servisler tarafından yapıldıysa hava yastığı da dahil olmak üzere aracın her bir noktası olması gerektiği şekilde monte edilir, fabrikadan çıktığı ana geri döner. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur aracın tamirinin işinin ehli kişiler tarafından yapılması gerektiğidir.

Bu durumlarda devreye giren ve ülkemizde de giderek yaygınlaşan ve ikinci el alışverişinde zorunlu hale gelen ekspertiz raporu sayesinde satın alınmak istenen araçların ne gibi tamir sonrasında ne tarz problemler yaşadığı, değişen parçaların neler olduğunu listeler. Bu sayede aracın geçirdiği kazanın büyüklüğünün ne derecede olduğunu ve tamirin ardından kazanın etkilerinin hala daha araçta olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Ayrıca blog içeriklerimizden Araç Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı okuyarak ekspertiz raporu hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Araçlarda tramer ne demek sorusunun yanıtını vererek, tramer kaydı olan hasarlı araçların ne anlama geldiğini ve bu tarz araçların satın alınmasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Umarız bu konu ile ilgili akıllarda dolaşan soru işaretlerini giderebilmişizdir.

Son olarak ikinci el araç satın almak istiyorsanız aradığınız her marka ve model aracı Tanoto 2. el’de bulabileceğinizin de altını çizelim. Tanoto 2.el’de yer alan ikinci el araç ilanları yayınlanmadan önce Tanoto ekspertiz kontrolünden geçirilmekte ve alanında yetkin eksperler tarafından değerlendirilerek alıcılara detaylı bir oto ekspertiz raporu sunulmaktadır.
Bunlara ek olarak, eğer aracınızı satmak istiyorsanız, Tanoto 2. el’in araç değerleme hizmetini kullanarak aracınızın değerini hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Son olarak, otomotiv dünyasına dair bilgilendirici içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!